لباس کار یکی از پوشش های مورد نیاز افراد و کارکنان هر کارخانه و کارگاهی برای حفاظت فردی و سازماندهی محیط کار می باشد. هر شغل و فضای کاری دارای ویژگی و خطرات خاص خود می باشند، بنابراین لازم است تا با استانداردهای لباس کار آشنا بشویم تا بدانیم برای سازماندهی محیط کار و ایمن کردن فضای کار از چه لباسی استفاده بکنیم. این تفاوت ها شامل رنگبندی لباس و تنوع در جنس می باشد که هر کدام بنا به استاندارد تعریف شده برای یک عنوان شغلی استفاده می شود. آشنایی با این استانداردها به مدیران و کارکنان کمک می کند تا از خطرات احتمالی جلوگیری کنند و فضای کار را با عناوین مرتبط سازماندهی بکنند. جهت آشنایی با استانداردهای لباس کار و انواع آن با صنف ایمنی در این مقاله همراه باشید.
لباس کار چیست؟
لباس کار پوششی می باشد که کارگران و کارکنان در محیط کاری از آن استفاده می کنند. این لباس بر اساس نوع کار می تواند جنس، رنگ و تعداد متفاوتی داشته باشد. معمولاً نوع معمول آن یک سراسری است ولی به صورت دو تکه و یا پوششی با یک تکه مانند کاور داشته باشد. رنگبندی لباس کار بر اساس عناوین شغلی متفاوت می باشد. به عنوان مثال افرادی که با ماشین های صنعتی کار می کنند از لباس دو تکه سبز استفاده می کنند. جنس این لباس از انواع الیاف کاغذی، فلزی، مصنوعی، پشم و پنبه می باشد. ضرورت آشنایی با استانداردهای لباس کار برای انتخاب بهترین نوع پوشش که مرتبط با شغل مورد نظر باشد از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
استاندارد آرم و علائم لباس کار
همانطور که در بالا گفته شد مشخص شدن لباس کار برای هر فرد با عناوین شغلی از اهمیت بالایی برخوردار است. با توجه به خطراتی که می تواند متوجه هر شغل باشد نیاز است تا لباس ها به وسیله علائم، آرم و یا رنگ مشخص بشود. این تقسیم بندی علاوه بر لباس کار در کاربردهای کلاه ایمنی نیز استفاده می شود. باید رنگ زمینه آرم برای بخش های مختلف کاملاً مشخص باشد و کیفیت جنس آرم مورد نظر باید مناسب و دارای ماندگاری بالایی باشد. آرم معمولاً هفت سانتیمتر در نظر گرفته می شود و محصل نصب آن روی بازو یا سینه سمت چپ می باشد. برای تهیه آرم ها می توانید از رسته کلاه، آرم و علائم نیروهای مسلح که زیر نظر صنف ایمنی می باشند بهره ببرید.
استانداردهای لباس کار
در واقع استاندارد ها قرار دادهایی می باشند که به صورت یکپارچه مورد استفاده قرار میگیرند تا شرایط مطلوب کالا یا خدماتی را ایجاد کنند. لباس کار به عنوان یکی از مهم ترین محصولاتی می باشد که می تواند از بروز خطرات برای حفظ جان کارگران جلوگیری کند و فضای کار ایمنی را ایجاد بکند. از آنجایی که مشاغل بسیار گسترده شده اند و هر کدام ابزار و شرایط خاص خود را دارند، برای تقسیم بندی بهتر از استاندارد های متفاوتی استفاده شده است.همچنین مشاغل حساس مانند صنف آتش نشانان ملزم به استفاده از لباس ایمنی بر اساس همین استانداردها می باشند. در ادامه در جهت آشنایی با استانداردهای لباس کار به توضیح آنها می پردازیم.
استاندراد EN342
لباس های مورد تایید این استاندارد جهت محاظت در برابر سرما می باشد. جهت کار در مناطق سرد از دست نرفتن گرمای بدن شما بسیار اهمیت دارد. این لباس کار از شما در برابر سرما و به موازات آن از رطوبت و باد نیز محافظت می کند، دمای این محیط معمولاً زیر منفی پنج درجه می باشد. همچنین باید از دستکش و کلاه نیز جهت پیشگیری از دفع حرارت بدن استفاده نمود و در حد امکان از خیس شدن لباس کار جلوگیری کرد.
استاندارد EN343
لباس هایی که دارای این استاندارد می باشند مناسب برای هوای بارانی، مرطوب و خیس هستند. همچنین از ویژگی این لباس کار ایجاد فضایی برای تنفس پوستی و جلوگیری از تعریف زیاد بدن می باشد. استاندارد EN343 بر ضد آب بودن و نفوذ هوا تمرکز دارد و نشان دهده آن است که در آب و هوای بارانی آژمایش شده و قابل استفاده می باشد.
استاندارد EN11611
این استاندارد حداقل موارد مورد نیاز از جمله گتر، پیشبند و آستین را تامین میکند. لباس کار با این استاندارد دارای پوشانندگی سر و پاها می باشد و در برابر پاشیده شدن مواد مذاب، جرقه و تماس کوتاه با آتش مقاومت دارد. این پوشش مناسب مشاغلی همچون جوشکاری است. جوشکارها باید از لباسی استفاده کنند که دارای حداقل رسانایی برق را داشته باشد و تمام بدن را به طور کامل پوشش بدهد. همچنین این لباس از حداقل جیب برخوردار است تا از ریختن جرقه به داخل آن جلوگیری بشود.
استاندارد EN11612
این استاندارد مخصوص پوشش هایی می باشد که باید در مقابل حرارت بالا و آتش مقاومت داشته باشند. استاندارد EN11612 وظیفه محافظت از سر و دست ها را بر عهده ندارد و مناسب فضای کاری برق، صنعتی می باشد و از کارگران در برابر دمای بالا و آتش محافظت می کند.
استاندارد EN13034
این استاندارد محافظت لباس را از برخورد با مواد شیمیایی تامین می کند. برای بسیاری از کارگاه های شیمیایی ذرات معلق در هوا، اسپری یا پاشیده شدن مواد شیمیایی می تواند جان کارکنان را به خطر بیاندازد. این استاندارد از سلامت کارگران در برابر این موارد محافظت می کند و پوشش غیر قابل نفوذی دارد.
استاندارد UV801
نام این استاندارد خود معرفی کننده کارایی آن می باشد. بسیاری از افراد مجبور به کار در زیر نور شدید آفتاب می باشند. این پوشش دارای سطحی محافظ در برابر این اشعه است که می تواند پوست شما را از آسیب های ناشی این اشعه محافظت بکند. این استاندارد گویای آن است که بدن شما بدون آنکه از اشعه UV متضرر بشود در معرض نور خورشید بگیرید.
جنس و خصوصیات لباس کار
علاوه بر آشنایی با استانداردهای لباس کار لازم است تا بدانیم شرایط کلی آن به چه شکل باید باشد. لباس کار بر اساس شرایط آب و هوایی و محیطی می تواند متفاوت باشد. ولی در مجموع باید به شکلی باشد که فاقد چروکیدگی و الکتریسیته ساکن باشد. معمولاً لباس کار از پنبه و پلی استر استفاده می شود و باید در برابر سوختن مخصوصاً در کارهایی که با شعله یا جرقه سر و کار دارند مقاوم باشد. لباس کار باید کاملاً اندازه بدن باشد و فاقد بریدگی باشد تا از رفتن به زیر دستگاه جلوگیری شود. معمولاً افرادی که با دستگاه های صنعتی کار میکنند از لباس دو تکه استفاده می کنند تا در صورت گیر کردن لباس در دستگاه به سرعت و راحت از بدن خارج بشود. جهت بهره مندی از خدمات صنف ایمنی و تهیه البسه کار می توانید از اصناف مورد تایید صنف ایمنی تهران که تحت نظارت هیئت مدیره اتحادیه ایمنی می باشد استفاده نمایید.