جهت آشنایی با اچ اس ای HSE باید بدانیم که خود مخفی است که از سه کلمه انگلیسی Health, Safety و Enviroment تشکیل شده است. این کلمات به ترتیب به معنی ایمنی، سلامت و محیط زیست می باشد که در واقع HSE در جمله به عنوان سلامت ایمنی و محیط شناخته می شود.
سلامت ایمنی و محیط یک سیستم مدیریتی می باشد که وظیفه آن شناسایی ریسک هایی می باشد که سلامت محیط کار را که منجر به خطر انداختن نیروی کار می شود شناسایی بکند. با شناسایی ریسک های خطر آفرین می توان آنها را کنترل نمود و کیفیت سلامت محیط کار را افزایش داد. در ادامه جهت آشنایی در این زمینه با صنف ایمنی همراه باشید.
- اچ اس ای (HSE) چیست؟
- وظایف کارشناسان HSE
- هدف از داشتن سیستم HSE
- ایجاد محل کار ایمن
- لزوم داشتن سیستم HSE
اچ اس ای (HSE) چیست؟
اچ اس ای (HSE) یک سیستم مدیریتی می باشد. این سیستم شامل فرآیند هایی است که در جهت افزایش کیفیت ایمنی و سلامت محیط قدم بر می دارد. وظیفه این سیستم مدیریتی شناسایی ریسک هایی می باشد که سلامت محیط را به خطر می اندازد که این امر باعث میشود امنیت نیروی کار کاهش بیابد. این روند علاوه بر شناسایی ریسک وظیفه دارد تا با آموزش نیروی کار نسبت به آشنایی با اچ اس ای HSE اقدام نماید. آموزش و شناسایی عوامل آسیب زا هر دو در راستای یکدیگر قدم بر می دارند.
اچ اس ای به عنوان یکی از حیاطی ترین نقش هایی است که در هر شرکت، کارخانه و محیط کاری وجود دارد. با استفاده از این رویه مدیریتی می توان کارایی پرسنل را افزایش داد و از سلامت روانی، محیطی کارکنان محافظت نمود که همین عوامل راندمان کار را بالا می برد. به طور جزئی تر HSE تشکیل شده از رشته هایی چون بهداشت حرفه ای، روانشاسی صنعتی و سازمانی، ایمنی صنعت که با استفاده از دستور العمل هایی اقدام به شناسایی انواع ریسک های موجود در محیط کار می کنند. یکی از این فعالیت ها شناسایی خطرات شغل تراشکاری می باشد.
وظایف کارشناسان HSE
در جهت آشنایی با اچ اس ای HSE باید بدانیم که زمینه کاری در روند مدیریتی اچ اس ای بسیار گسترده می باشد. هر قسمت می تواند کارشناسان مجزایی داشته باشد که هر کدام وظایف متفاوتی دارند. کارشناسان در زمینه های مختلف فعالیت می کنند، مانند کارشناس ایمنی و بهداشت، ایمنی در صنعت، ایمنی معدن، ایمنی بیمارستان ایمنی هواپیما، ایمنی آزمایشگاه، ایمنی ساختمان و دیگر زمینه های کاری فعال می باشند.
هر کدام از این عناوین شغلی وظایفی همچون بازرسی روزانه، نظارت ایمنی محیط کار، نظارت بر ایمنی بیمار در محیط های درمانی، بهبود سطح رفاه، کاهش استرس، نظارت بر رعایت اصول مهندسی یا درمانی، انعکاس کم و کاستی های مهندسی به کارفرما، پیگیری جهت معاینات قبل از استخدام نیروی کار، بازرسی و نظارت بر سیستم های رایانه ای، کنترل تهویه مطبوع در محیط برای کارکنان و مراجعین، همکاری با بازرس ها در محیط کار، ثبت آمار حوادث و گزارش آن را دارند. یکی از وظایف کارشناسان بازرسی استفاده از تجهیزات شخصی مانند استفاده از انواع دستکش کار می باشد.
هدف از داشتن سیستم HSE
هدف از پایه ریزی سیستم اچ اس ای رفع نواقص شیوه های معیوب و ناقص کاری می باشد. این نواقص شامل خطرات جانی و روانی کارکنان و روند تولید و انجام کار می باشد. بسیاری از کارکنان مخصوصاً افرادی که با دستگاه های مختلف و سنگین کار می کردند در معرض خطرات بسیاری بودند که بسیاری از آن ها منجر به آسیب های جسمانی و حتی به مرگ منتهی می شد. این مسائل به دلیل ایجاد استرس و اضطراب در محیط کاری موجب می شد تا کارآیی پایین بیاید و در نهایت در تولید و نتیجه کار اختلال ایجاد بشود. در نتیجه این نواقص نیاز به ایجاد سیستمی بهینه تر همراه با دستورالعمل هایی برای برقراری فضایی ایمن جهت ایمنی محیط کار و سلامت کارکنان احساس شد. این سیستم باعث ایجاد بیمه های پزشکی کارکنان و نظارت بر محیط کاری شد.
ایجاد محل کار ایمن
ایجاد یک محل کار ایمن می تواند نقطه شروعی برای پایه ریزی سیستم HSE باشد. این امر با آشنایی با اچ اس ای HSE امکان پذیر می باشد. این مورد می تواند از ایجاد فضای امن تا رعایت نکات ایمنی و بهداشتی برای کارکنان باشد. ایجاد فضای امن کاری با نظارت بر ساختارهای پایه ای محیط کار شکل میگیرد، از جمله ایمن بودن دستگاه ها، نظارت بر سالم کارکردن انواع تجهیزات، نظارت بر تهویه مناسب، بررسی نوع برق کشی و دیگر انشعابات موجود در ساختمان، تجهیزات آتش نشانی قرار میگیرد می تواند در این زمینه در نظر گرفته شود. بسیاری از این تجهیزات در رسته تجهیزات آتش نشانی ساختمان قرار دارند. همچنین رعایت نکات ایمنی و بهداشتی برای کارکنان می تواند به امکانات بهداشتی موجود برای کارکنان، امکانات رفاهی کارکنان جهت استراحت و ایمن بودن البسه کاری که در رسته لوازم ایمنی قرار میگیرد بپردازد.
لزوم داشتن سیستم
HSE
داشتن سیستم HSE در هر سازمان و اداره ای می تواند از بروز بسیاری اتفاقات و ضررهای جانی و مالی جلوگیری کند. در کنار منابع مالی، منابع انسانی نیز یکی از سرمایه های هر سازمان، شرکت و کارخانه می باشد که باید از آن ها مراقبت به عمل آید. جهت رسیدن به شرایط ایده آل کاری هر سازمانی نیازمند پیاده سازی این سیستم می باشد تا در مقابل آسیب های فیزیکی، شیمیایی، بیماری و حوادث بتوانند ایمنی خود را تامین نمایند.
همچنین با ارائه اطلاعات آشنایی با اچ اس ای HSE به کارکنان و همچنین مدیران روند ایجاد محیط ایمن کاری بهینه تر انجام خواهد. ارائه این اطلاعات می تواند باعث جلوگیری از آسیب به کارکنان بشود و خطرات مختلف از آنها دور شود، همچنین مدیریت فضای کار در جهت سلامت و ایمنی کار بهتر انجام می شود. تمامی موارد گفته شده می تواند توسط کارشناسان HSE پیاده سازی بشود و ریسک های موجود در کار را که باعث کاهش راندمان کاری و افزایش خطرات می شود رفع کنند.