آشنایی با وظایف کارشناس hse یکی از نکات لازم برای هر کارفرما می باشد. کارشناس فعال در این زمینه باید اطلاعات کاملی درباره hse داشته باشد تا بتواند بررسی های لازم را انجام دهد. اچ اس ای به مسائل پیرامون سلامت محیط و ایمنی می پردازد. در همین راستا کارشناسان مرتبط باید در جهت شناسایی خطرات، تحلیل و رعایت نکات ایمنی اقدامات لازم را انجام دهند.
کارشناس اچ اس ای به عنوان یک شغل بسیار مهم در صنایع می باشد. متخصصان این رشته عموماً تحصیل کردگان رشته بهداشت و ایمنی می باشند. مشاغل مختلف مانند کارگاه ها، کارخانجات و آزمایشگاه ها از جمله شغل هایی می باشند که به این کارشناسان نیاز خواهند داشت. این افراد با با ارزیابی خطرات و ریسک های موجود در این مشاغل به پیاده سازی راه کارهای ایمنی در جهت افزایش ایمنی محیط های کار می پردازند. کارشناسان اچ اس ای باید تمامی موارد را درباره hse در محیط های مختلف کاری اجرا و نظارت نمایند.
کارشناس اچ اس ای کیست؟
کارشناسان اچ اس ای در محیط های کاری وظیفه شناسایی و بررسی ریسک ها و خطرات را بر عهده دارند. این کارشناسان با بررسی های انجام شده باید الگو های ایمنی را طبق خطرات موجود برنامه ریزی کرده و اجرا نمایند. در آشنایی با وظایف کارشناس hse باید این نکته را اضافه کنیم که بعد از پیاده سازی نکات امنیتی باید در اجرای آنها نیز نظارت داشته باشند. در چارت سازمانی ایمنی جایگاه های شغلی متفاوتی وجود دارد که شامل موارد زیر می شود.
- مدیر اچ اس ای
- کارشناس اچ اس ای
- مهندس اچ اس ای
- مسئول ایمنی
این جایگاه های شغلی در جهت برقراری ایمی دارای وظایف مشترکی نیز می باشند که در نهایت منجر به کاهش آسیب ها و افزایش سلامت روحی و روانی کارکنان می شود. داشتن مهارت در انتخاب افراد مورد نظر بسیار پر اهمیت می باشد به طوریکه هر گونه نقص در کار آنها می تواند منجر به ایجاد خطرات و آسیب های جبران ناپذیری بشود. کارشناسان اچ اس ای باید اطلاعات زیادی در مورد ایمنی محیط و لوازم ایمنی را دارا باشند تا بتوانند بهترین نتیجه را حاصل نمایند.
وظایف کارشناس اچ اس ای
یک کارشناس ایمنی با توجه به مهارت هایی که کسب کرده است دارای وظایفی می باشد. اجرای این وظایف منجر به ایجاد فضای ایمن در شغل های مرتبط می شود. آشنایی با وظایف کارشناس hse علاوه بر درک کامل ایمنی باعث می شود تا اهمیت این موقعیت شغلی را بهتر متوجه شویم. در ادامه به این وظایف اشاره می کنیم.
- رفتار نا امین در محیط کار شناسایی شود و این موارد به کارفرما و ارائه و گوشزد شود.
- برای استفاده از ابزار و دستگاه ها دستورالعمل های ایمنی لازم ارائه شود.
- بر نحوه کار، نظم در جای گیری مواد اولیه، محل قرار گیری ابزار و ماشین آلات و نحوه کار با آنها نظارت شود.
- آموزش کارکنان و کارفرمایان برای اجرای صحیح ایمنی و بی خطری آنها صورت پذیرد.
- بر کارکرد صحیح ماشین آلات نظارت شود و در صورت نیاز اعلام تعویض آنها ارائه شود.
- اطلاع رسانی مدون دستور العمل های ایمنی به کارکنان و کارفرما انجام شود.
- با بازرسان کار همکاری لازم صورت پذیرد و اطلاعات مورد نیاز به آنها ارائه شود.
- شناسایی و ارزیابی خطرات انجام پذیرد و دستورالعمل های ایمنی ارائه گردد.
- تمامی اتفاقات و نقص ها مستند شود و اقدامات لازم صورت پذیرد.
- آمار آسیب ها و حوادث ثبت گردد و به مراجع مربوط ارسال شود.
مواردی که در بالا به آنها اشاره شد از جمله وظایف اصلی کارشناسان اچ اس ای می باشد که باید نسبت به انجام آنها اقدامات لازم را به عمل بیاورند. تنها در صورت عملکرد صحیح کارشناسان طبق قوانین hse می توان ایمنی لازم را در محیط های کار اجرا نمود و به ارتقای فضای شغلی کمک نمود.
مهارت های مورد نیاز
با توجه به مسئولیت هایی که بر عهده کارشناس اچ اس ای می باشد این شخص باید دارای مهارت هایی جهت پیشبرد کارهای مربوطه باشد. در ادامه آشنایی با وظایف کارشناس hse باید به معرفی این مهارت ها بپردازیم. به عنوان مثال با توجه به محیط های کاری و استفاده از ماشین آلات باید درک کاملی از عملکرد این ماشین ها داشته باشند تا بتوانند خطرات موجود را بررسی کنند. در ادامه به تعدادی از این مهارت ها اشاره خواهیم کرد.
- نامه نگاری و گزارش نویسی: یکی از مهارت های لازم توانایی در گزارش نویسی و نامه نگاری جهت ارتباط با کارفرما، مدیریت و کارشناسان کار می باشد.
- ارتباطات بالا: از آنجایی که قسمتی از وظایف کارشناسان آموزش می باشد باید دارای فن بیان قوی و برقراری ارتباط مناسب با افراد باشند.
- توانایی بالا در حل مسئله: بررسی و آنالیز ریسک ها برای ارائه راه حل ها صورت پذیرد. یک کارشناس اچ اس ای باید توانایی ساخت راه حل برای مشکلات را دارا باشد.
- درک فنی از تجهیزات: کارشناسان hse جهت شناسایی خطرات مخصوصاً در ارتباط با ماشین آلات باید از دستگاه های موجود و نحوه کارکرد آن اطلاعات داشته باشند. این توانایی به شناسایی ریسک های موجود کمک میکند. به عنوان مثال برای بررسی خطرات شغل تراشکاری به عنوان یک کار پر خطر نیاز به درک کاملی از دستگاه های مورد استفاده می باشد.
- توانایی های کامپیوتری: یک بخش از کار این افراد گزارش نویسی و طراحی نمودار برای بررسی شرایط می باشد. اجرای صحیح این کار ها نیاز به مهارت های کامپیوتری می باشد.
هدف از فعالیت کارشناس اچ اس ای
آشنایی با وظایف کارشناس hse به شناخت اهمیت این عنوان شغلی بسیار کمک میکند. داشتن یک شغل برای کسب درآمد حق طبیعی انسان ها در دنیای امروز می باشد. در همین راستا ایجای فضای ایمن جهت پیشبرد این روند با حفظ سلامتی استاد کاران و کارگران دارای اهمیت ویژه ای می باشد. این فضای ایمن شامل بیمه سلامت و ایمن کردن کار به کمک ایمنی محیط و شخصی میسر می شود. برای اجرای دقیق این نکات طبق قوانین اچ اس ای به یک کارشناس باتجربه در جهت پیاده سازی الگوهای ایمنی مورد نظر نیاز می شود.
طبق وظایفی که شرح داده شد کارشناسان hse به کمک برقراری ارتباط با کارفرما و بررسی و شناسایی ریسک های موجود اقدام به اعلام موارد خطر آفرین در این زمینه میکند. با شناخت تمامیه خطرات موجود باید توانایی حل مسائل و ارائه راهبرد های مناسب را جهت دفع این خطرات دارا باشد. نظارت بر برقراری ایمنی کارکنان و اجرای صحیح دستگاه ها نیز بر عهده این اشخاص می باشد که در نتیجه از انجام بی نقص الگوهای ایمنی اطمینان حاصل می کنند. یکی از نکات ایمنی که در تمامی مشاغل باید مورد بررسی قرار گیرد نکات ایمنی آتش نشانی می باشد که باید با وسواس خاصی صورت پذیرد. زیرا صدمات حاصل از آتش سوزی یکی از عوامل خطر آفرین در تمامی مشاغل می باشد.
با توجه به ارائه گزارش کارشناس اچ اس ای مدیر hse اجازه توقف فعالیت را دارد. این عمل در صورت عدم انجام روند ایمنی کار می باشد که می تواند جان کارکنان را به خطر بیندازد. همچنین پیش از توقف کار می تواند با ارائه اخطار به کارفرما در مورد خطرات موجود هشدار بدهد تا نواقص موجود در حفظ ایمنی کار رفع گردد.