محیط کارگاه های نجاری به دلیل وجود انواع دستگاه و ابزار دارای خطرات بسیاری می باشند. بنابراین در این کارگاه ها رعایت اصول ایمنی کارگاه نجاری از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد. با رعایت این اصول از وقوع بسیاری از اتفاقات ناگوار می توان جلوگیری نمود. خطرات موجود در کارگاه های نجاری به دلیل وجود دستگاه های تیز و برنده و پر قدرت و ایزار های سنگین بسیار آسیب رسان می باشد. همچنی علاوه بر آن، خطرات جانبی ناشی از استفاده از رنگ، وجود براده چوب و گرد و غبار می تواند به سیستم بدن مانند دستگاه تنفسی آسیب برساند.
با توجه به خطرات موجود باید نکاتی را برای حفظ ایمنی در این کارگاه ها در نظر بگیریم. رعایت اصول ایمنی در کارگاه ها که بر اساس قواعد اچ اس ای می باشد به سلامت روانی و جسمی کارگران بسیار کمک می کند. در این مقاله قصد داریم تا شما را با اصول حفاظتی و ایمنی کار گاههای نجاری آشنا نماییم. رعایت این نکات بسیار مهم می باشد.
بررسی خطرات احتمالی در کارگاه نجاری
در کارگاه ها انواع مختلفی از خطرات در کمین کارگران می باشد. کارگاه نجاری نیز این قضیه مستثنی نمی باشد. خطراتی شامل خطرات دستگاه ها تا استفاده از مواد مختلف شیمایی باعث بروز اتفاقات ناگوار می شود. اما با وجود اصول ایمنی کارگاه نجاری از بروز این اتفاقات می توان جلوگیری نمود. برای ایجاد فضایی ایمن ابتدا باید خطرات موجود را شناسایی کنیم. در ادامه با بررسی خطرات موجود همراه صنف ایمنی باشید.
-
وجود گرد و غبار: در کارگاه های نجاری معمولاْ شاهد ایجاد گرد و غبار حاصل از برش هستیم. این گرد و غبار می تواند به دستگاه تنفسی و چشم کارکنان آسیب برساند.
-
ایجاد حساسیت تنفسی: بسیاری از اشخاص نسبت به مواد موجود در طبیعت حساسیت دارند. این حساسیت می تواند شامل کپک های موجود در تنه درختان نیز بشود. این مشکل بیشتر در درختان افرا وجود دارد.
-
ایجاد حساسیت پوستی: به دلیل اینکه کارکنان معمولاً با مواد شیمیایی و حلال ها سر و کار دارند دچار آلرژی پوستی می شوند.
-
صدای ناهنجار: وجود صداهای ناهنجار حاصل از استفاده دستگاه ها براگوش و سیستم شنوایی مضر می باشد.
- برش دستگاه ها و اجسام نوک تیز: در کارگاه نجاری به دلیل استفاده از دستگاه های برش امکان بریدگی شدید وجود دارد. همچنین اجسام نوک تیز مانند میخ می توانند در بدن فرو بروند.
- اجسام سنگین: این اجسام چه ابزار باشند و چه متریال کار می توانند به دلیل افتادن به بدن ضربه وارد یکنند. این عامل باعث شکستگی و له شدن اعضای بدن را به همراه دارد.
تجهیزات ایمنی شخصی کارکنان
تجهیزات ایمنی از مهم ترین قواعد حفظ ایمنی در کارگاه ها و کارخانجات می باشد. این تجهیزات از بروز بسیاری از اتفاقات جلوگیری می کند. برای رعایت اصول ایمنی کارگاه های نجاری باید به بررسی تمامی جوانب بپردازیم. کار در کارگاه ها شامل خطراتی می باشد که با رعایت اصول نکات ایمنی محیطی و شخصی در آن قابل کنترل می باشند. از جمله تجهیزات ایمنی شخصی در کارکنان می توان به عینک کار، کلاه ایمنی، دستکش کار، لباس کار مخصوص و صداگیر اشاره نمود. جهت تهیه این تجهیزات می توانید از اصناف مود در رسته لوازم ایمنی استفاده نمایید. در ادامه به بررسی هر کدام از آنها می پردازیم.
کلاه ایمنی
کلاه ایمنی یکی از تجهیزاتی می باشد که استفاده از آن در تمامی مشاغل فنی توصیه می شود. زیرا به جز نوع کلاه و کارکردهای متفاوت آن این کلاه خاصیت ضربه گیری مناسبی دارد. در هر کارگاهی از ابزار و متریال مختلفی استفاده می کنند. هر کدام از این موارد می تواند در ارتفاع نگهداری بشود و وجود دو فاکتور ارتفاع و شی سنگین عاملی برای ایجاد خطر می باشد. بنابراین با توجه به کاربردهای کلاه ایمنی نسبت به استفاده از کلاه ایمنی اقدام نمایید.
در انتخاب نوع کلاه ایمنی مناسب برای این شغل می توانید از کلاه ایمنی زرد استفاده نمایید. کلاه ایمنی دارای قسمت های مختلفی می باشد. این قسمت ها شامل موارد زیر است:
- لبه کلاه
- قسمت خارجی
- بند و تسمه کلاه
- بند چانه
- عرق گیر
- نوار پشت گردن
هر کدام از این اجزا وظیفه ای را بر عهده دارند. به عنوان مثال لبه کلاه از صورت و گردن محافظت می کند. بنابراین به اهمیت ویژه نقش کلاه ایمنی در رعایت اصول کارگاه نجاری پی بردیم. استفاده از این کلاه برای تمامی افراد مشغول به کار و بازدید کنندگان توصیه می شود. مسلماً در صورت عدم استفاده از کلاه ایمنی احتمال آسیب شدید به سر، گردن و صورت را افزایش می دهیم.
لباس کار
لباس کار نیز یکی از ملزومات کار در کارگاه نجاری می باشد. لباس کار نجاری عموماً به صورت یک تکه و سراسری می باشد. همچنین از یک یونیفرم بر روی آن می توان استفاده کرد. در آشنایی با استانداردهای لباس کار باید بدانیم که نیاز های شغل مورد نظر چه چیزی می باشد. از ویژگی های لباس کار نجاری می توان به وجود جیب های بسیار برای قرار گیری مداد یا خودنویس و ماژیک، ابزاری مانند متر و دفترچه یادداشت استفاده نمود.
لباس کار مناسب باید کاملاً سایز بدن، بدون چروکیدگی و پارگی باشد. هر گونه قسمت زائد و آویزان در لباس کار باعث ایجاد خطر می شود. این خطر به دلیل احتمال گیر کردن لباس در دستگاه ها و کشیده شدن به داخل ایجاد میشود. لباس کار نیز یکی از تجهیزات شخصی می باشد که جهت رعایت اصول ایمنی کارگاه نجاری باید استفاه شود. برای اطلاع از استاندارهای لباس کار از مقاله مربوطه در وبسایت اتحادیه ایمنی استفاده نمایید.
عینک ایمنی
یکی از خطرات موجود در نجاری وجود ذرات حاصل از برش کاری در هوا می باشد. این ذرات علاوه بر اینکه برای سیستم تنفسی خطر آفرین هستند برای چشم نیز مضر می باشد. محافظت از چشم یکی از اصولی می باشد که باید در حین کار آن را رعایت نمایید. لزوم استفاده از عینک ایمنی در بیشتر کارگاه ها و مکان هایی که کار فنی انجام می دهد بسیار با اهمیت می باشد.
عینک ایمنی جهت محافظت از چشم باید دارای ویژگی هایی باشند تا بتوانند بهترین کارآیی را داشته باشند. از جمله ویژگی های آن پوشش کامل چشم می باشد. عینک مناسب باید به گونه ای چشم را پوشش دهد تا از نفوذ ذرات به داخل عینک جلوگیری شود. عینک ایمنی باید از نفوذ اجسام تیز به چشم جلوگیری کند و دارای خاصیت ضربه گیری نیز باشند. بنابراین جهت رعایت اصولی ایمنی کارگاه نجاری باید از عینک ایمنی استاندارد استفاده نمایید.
کفش ایمنی
در کارگاه نجاری خطراتی مانند افتادن اجسام سنگین وجود دارد. همچنین احتمال سر خوردن نیز باعث ایجاد خطراتی برای نجار و کارگران می شود. برای جلوگیری از این خطرات باید از کفش ایمنی مناسب استفاده بشود. کفش ایمنی مناسب از آسیب دیدن پا و احتمال سر خوردن جلوگیری می نماید. اما برای اینکه بدانیم کفش ایمنی مناسب را چگونه انتخاب کنیم توصیه می شود مقاله مربوطه را مطالعه بفرمایید.
یک کفش ایمنی استاندارد در وهله اول باید دارای سایز مناسب برای پا باشد. کفش مناسب نباید به پا فشار بیاورد زیرا باید مدت طولانی پا در آن قرار بگیرد. همچنین یک کفش ایمنی مناسب باید دارای خاصیت ضربه گیری باشد. در کارگاه ها اجسام و ابزار سنگینی وجود دارند که در صورت افتادن به پا آسیب وارد می کنند. این آسب ها شامل له شدگی، پارگی و شکستن پا می باشد. یک کفش ایمنی استاندارد باید از احتمال سر خوردن کارکنان جلوگیری بکند. استفاده از کفش ایمنی جهت رعایت اصول ایمنی در کارگاه نجاری از جمله الزامات آن می باشد.
گوشی ایمنی
همانطور که در بررسی خطرات احتمالی در کارگاه نجاری اشاره کردیم وجود صداهای ناهنجار و زیاد به گوش آسیب می رساند. در کاگاه ها به دلیل استفاده از دستگاه های برش و صدای حاصل از آن می تواند بسیار آزار دهنده باشد. سیستم شنوایی یکی از سیستم های بدن می باشد که بسیار حساس است بنابراین برای محافظت از آن باید از گوشی ایمنی استفاده بنمایید. جهت کسب اطلاع از کاربرد گوشی ایمنی و حفاظتی در کار می تواند از مقاله مورد نظر که در وبسایت صنف ایمنی قرار دارد استفاده کنید.
گوشی ایمنی دارای انواع مختلفی می باشد. هر کدام از آنها دارای ویژگی هایی هستند که در محافظت از گوش کاربرد دارند. در کارگاه نجاری به دلیل استفاده از دستگاه هایی مانند برش صداهایی تولید می شود که از تحمل گوش انسان فرا تر می باشد. گوشی ایمنی ایرماف که برای تمامی مشاغل مناسب می باشد می تواند مورد استفاده قرار بگیرد. همچنین گوشی های ایرپلاگ نیز قابل استفاده می باشد. گوشی ایر پلاگ قیمت ارزان تری دارد ولی با توجه به سایز گوش باید تهیه گردد. ضمن اینکه این گوشی هر چند وقت یکبار باید تعویض گردد. جهت تکمیل تجهیزات شخصی محافظتی و رعایت اصول ایمنی در کارگاه نجاری گوشی ایمنی نیز نقش مهمی را ایفا می کند.
دستکش ایمنی
دست یکی از اعضای پر کاربرد بدن می باشد. به همین تناسب نیز آسیب این عضو در عدم کارافتادگی اشخاص تاثیر گذار می باشد. در کارگاه های نجاری وجود دستگاه های برش، چکش، اره و دیگر تجهیزات برای دست خطر آفرین می باشند. جهت محافظت از این عضو بسیار مهم باید از دستکش ایمنی مناسب کار نجاری استفاده نمایید. کاربرد انواع دستکش ایمنی در مشاغل مختلف بسیار متنوع می باشد. به عنوان مثال از دستکشی که در آزمایشگاه ها استفاده می شود برای استفاده در کارگاه ها مناسب نمی باشد. علت این تفاوت در کاربرد دستکش ایمنی ویژگی های آنها می باشد.
دستکش ایمنی در وهله اولی باید مناسب با سایز دست باشد. بنابراین در انتخاب دستکش اندازه دست خود دقت نمایید. با توجه به خطرات احتمالی در کارگاه های نجاری باید دستکش مورد نظرتان دارای ویژگی های خاص خود باشد. بهتر است در انتخاب نوع دستکش خود در حین کار خطراتی مانند ضرب دیدگی و احتمال برش را در نظر بگیرید. دستکش مناسب کار در نجاری باید در مقابل برش و ضربه های حاصل از ابزار آلات و اجسام سنگین مقاومت داشته باشد. بنابراین دستکش ایمنی نیز در اصول ایمنی کارگاه نجاری دارای جایگاه ویژه ای می باشد.
ماسک ایمنی
یکی دیگر از اعضای حیاتی بدن سیستم تنفسی می باشد. انسان ها به وسیله این سیستم می توانند به حیات خود ادامه دهند. این سیستم به طور دائم در حال کار می باشد. بنابراین باید در جهت جلوگیری از آسیب این سیستم بسیار جدی باشیم. هر گونه نقص در این سیستم بر روی کیفیت زندگی انسان ها تاثیر مستقیم می گذارد. برای جلوگیری از اختلال در این سیستم بهتر است از انواع ماسک استفاده نمایید. انواع ماسک ایمنی کار تمام صورت و نیم صورت در تجهیزات شخصی ایمنی وجود دارد. برای استفاده ماسک در این شغل می توانید از ماسک های نیم صورت استفاده نمایید.
با وجود گرد و غبار حاصل از برش چوب در فضای کارگاه های نجاری باید از یک ماسک مناسب استفاده نمایید. این ماسک باید دارای ویژگی پوشش کامل دهان و بینی را دارا باشد. همچنین بهتر است از نوع فیلتر دار آن استفاده نمایید، زیرا این گرد و غبار بسیار ریز می باشند و احتمال عبور از منافذ ماسک را دارا می باشند. برای جلوگیری هر چه ایمن تر سیستم تنفسی نوع فیلتر دار ماسک ها کمک زیادی به افراد می کند. در جهت حفظ اصولی ایمنی کارگاه نجاری وجود ماسک مناسب کار، تجهیزات شخص محافظتی را کامل می کند.
نکات ایمنی در کارگاه نجاری
-
لمس نکردن تیغه با دست: هنگام روشن بودن دستگاه اقدام به پاک نمودن تیغه نکنید. حتی زمانیکه دستگاه خاموش می باشد نیز نباید به تیغه دست زد زیرا ممکن است به دلیل اتصالی با ضربه روشن بشود. حتماً از ثابت بودن تیغه اطمینان حاصل نمایید سپس به وسیله تکه چوبی اقدام به پاک نمودن تیغه بکنید.
-
برش چوب در جهت صحیح: حرکت تیغه همیشه باید خلاف جهت حرکت چوب باشد. اگر هم جهت با هم حرکت کنند احتمال پرت شدن چوب بسیار زیاد می شود.
-
اطمینان از خاموش بودن دستگاه هنگام تعویض تیغ و مته: حتماً به خاطر داشته باشید هنگام تعویض تیغه یا مته دستگاه باید به طور کامل خاموش باشد. عدم رعایت این موضوع منجر به آسیب های شدید دست می شود.
-
تمیز بودن کف کارگاه: کف کارگاه باید همیشه تمیز باشد. در صورت اهمال کاری در این مورد وجود هر گونه وسیله و ضایعات چوب منجر به سر خوردن و افتادن افراد می شود.
-
عدم استفاده از لباس های گشاد: در حین استفاده از دستگاه ها لباس های گشاد هم مانعی برای استفاده راحت از دستگاه می شود و هم اینکه احتمال دارد به زیر دستگاه کشیده شوند.
-
عدم استعمال دخانیات: با توجه به اینکه مواد و چوب ها خاصیت ایجاد حریق را دارند نباید در محیط کارگاه دخانیات استعمال کرد. همچنین از وجود هر گونه وسیله ای که تولید حرارت می کند در این محیط خودداری نمود.
با توجه به نکاتی که در این مقاله ارائه شد افراد می توانند از بروز بسیاری از خطرات جلوگیری نمایند. اطمینان از کاهش و حذف موارد خطر آفرین باعث ایجاد فضایی آرام و مطمئن برای کار می شود. تمامی کارگاه ها برای کسب تجارت خود نیاز به فضایی مطمئن دارند. بنابراین با رعایت این اصول و استفاده از انواع بیمه برای کارکنان و محیط کارگاه می تواند نقش بسزایی در هر چه بهتر انجام شدن کار شما داشته باشد. رعایت اصول ایمنی در کارگاه نجاری از واجبات اجرایی در کارگاه ها می باشد. همچنین جهت دریافت مشاوره و معرفی اصناف ایمنی می توانید از صنف ایمنی تهران با نظارت هیئت مدیره اتحادیه ایمنی استفاده نمایید.