ایمنی در کارگاه تراشکاری یکی از امور بسیار با اهمیت می باشد. زیرا کارگاه تراشکاری به دلیل استفاده از دستگاه های سنگین و خطرناک مانند دستگاه پرس، تراش و ابزارهای سنگین بسیار پر مخاطره می باشد. برای جلوگیری از این خطرات باید اصول و قواعدی را رعایت کنید تا از وقوع اتفاق پیشگیری نمایید و میزان خطرات را کاهش دهید. این قواعد بر اساس الگوریتم های اچ اس ای می باشد. رعایت قوانین در کنار نظارت منظم یک اصل اجتناب ناپذیر می باشد.
اهمیت تراشکاری در صنعت بسیار بالا می باشد. به وسیله تراشکاری جهت ساخت قطعات مختلف از آلیاژ های مختلف امکان پذیر می شود. رعایت نکات ایمنی از جوانب مختلفی قابل بررسی می باشد. علاوه بر استفاده از اصول ایمنی در محیط و دستگاه ها باید استفاده از تجهیزات ایمنی شخصی را فراموش نکنیم. جهت بررسی نکات ایمنی با صنف ایمنی همراه باشید.
آشنایی با تراشکاری و دستگاه های آن
تراشکاری مجموعه اعمالی می باشد که طی آن به وسیله دستگاه فلز را برش می دهند یا براده برداری می کنند. این عملیات جهت ساخت قطعات مختلف برای استفاده در صنعت می باشد. این قطعات در صنایع مختلف مانند کارخانه های اتومبیل سازی مورد استفاده قرار میگیرد. با توجه به نیاز صنعت به قطعات مختلف، تراشکاری نیز بسیار گسترده شده است. در همین راستا از دستگاه های مختلفی برای ساخت محصولات با کیفیت استفاده می شود. با توجه به گسترده شدن این صنعت نکات ایمنی در کارگاه تراشکاری نیز بیشتر مورد بررسی قرار گرفته است. تراشکاری دارای انواع مختلفی می باشد که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد.
- کف تراشی
- تراشکاری طولی
- کپی تراشی
- پروفیل های گرد
با توجه به اهمیت تراشکاری و گسترش این صنعت دستگاه های مورد استفاده نیز بسیار پیشرفته تر شده اند. این دستگاه ها دارای انواع مختلفی می باشند که هر کدام برای تخصص مورد نظر استفاده می شود. ماشین های تراشکاری به انواع ماشین تراش ابزار سازی، تراشکاری معمولی، تراشکاری مرغک دار، تراش عمودی، تراش با قطر کارگیر بالا و پیشانی تراشی می باشد.
خطرات کار در تراشکاری
همانطور که اشاره کردیم تراشکاری یکی از مشاغل پر مخاطره می باشد که سلامتی کارکنان مشغول در کارگاه ها را به خطر می اندازد. برای ایجاد ایمنی در کارگاه تراشکاری ابتدا باید آنها را آسیب شناسی بکنیم. با شناخت خطرات موجود می توانیم با برقراری نکات ایمنی از جان کارکنان در مقابل خطرات موجود محافظت کنیم. علاوه بر این آسیب شناسی باید مواردی را برای رفع و جبران اتفاقات ناشی از خطرات در نظر بگیریم. این امر با استفاده از بیمه کارکنان و تجهیزات ایمنی مانند کپسول آتش نشانی میسر می شود.
خطرات موجود در کارگاه های تراشکاری شامل خطرات شیمیایی، خطرات مکانیکی و خطرات ارگونومیکی می باشد. هر کدام از این خطرات بر قسمت های مختلف بدن آسیب می رسانند. علاوه بر حفظ ایمنی عمومی محیط کار باید نکات مخصوصی را برای جلوگیری از این مشکلات رعایت نمود. همچنین باید راهکارهای کنترلی برای مدیریت این مشکلات در نظر گرفت. در ادامه برای بررسی این خطرات با اتحادیه آتش نشانی همراه باشید.
بررسی خطرات شیمیایی
این خطر بیشتر متوجه سیستم تنفسی می شود. از آنجاییکه که در بیشتر کارگاه ها و آزمایشگاه ها این مشکل بسیار دیده می شود از آن به عنوان یکی از مشکلات عمومی یاد می شود. در کارگاه تراشکاری به واسطه ایجاد براده آهن و انباشته شدن آن در ریه می تواند باعث ایجاد مشکلات تنفسی بشود. اختلالات حاصل از این مواد، در رادیوگرافی به شکل لکه های رنگی مانند بیماری های فیبروزی خود را نشان می دهد. جهت جلوگیری از این اختلال در ریه باید نکات ایمنی در کارگاه تراشکاری را با دقت اعمال نمایید.
برای جلوگیری از این مشکل در سیستم تنفسی توصیه می شود تا از سیستم تهویه مناسب استفاده نمایید. در تراشکاری نیز مانند دیگر کارگاه ها باید از این سیستم به طور اصولی استفاده نمایید. از دیگر موارد قابل توجه جهت رعایت ایمنی در تراشکاری برای جلوگیری از اختلالات ریوی استفاده از ماسک می باشد. ماسک باید به طور کامل دهان و بینی را پوشش دهد. این پوشش باید به گونه ای باشد که منفذی جهت عبور غبار و براده وجود نداشته باشد. استفاده از ماسک هنگام کار با مواد سنگینی مانند کروم، کادمیوم و سراب بسیار توصیه می شود. جهت مطالعه در مورد انواع ماسک ایمنی تمام صورت و نیم صورت از مقاله مربوطه استفاده نمایید.
بررسی خطرات مکانیکی
خطرات مکانیکی شامل مواردی چون له شدگی توسط ابزار و دستگاه، پرت شدن براده و فلزات، شوک های حرارتی و برقی، بریدگی و برخورد ابزار با بدن می باشد. در تمامی این خطرات حضور دستگاه ها، ابزارها و اشیاء سخت بسیار پر رنگ می باشد. جهت برقراری نکات ایمنی در کارگاه تراشکاری برای جلوگیری از این خطرات باید تمامی موارد حفاظتی در مورد ایمنی دستگاه و ابزارها و همچنین تامین تجهیزات ایمنی فردی را رعایت نمود.
جهت برقراری دستگاه ای تراشکاری باید از یک تابلو برق جهت قطع اضطررای برق استفاده نمایید. جهت کار با دستگاه ها از افراد متخصص و کار بلد استفاده نمایید تا از سهل انگاری در حین کار جلوگیری نمایید. ضمن استفاده از افراد متخصص باید آموزش های ایمنی را به کارکنان ارائه داد. با رعایت تمام نکات ایمنی باید استفاده از تجهیزات شخصی حفاظتی را از اصول کار در نظر گرفت. این تجهیزات شامل کفش ایمنی، لباس کار مناسب، عینک کار استاندارد، ماسک ایمنی و دستکش کار می باشد. با توجه به اینکه در این شغل از دست به عنوان یک عضو پرکاربرد بسیار مورد استفاده قرار میگیرد استفاده از انواع دستکش ایمنی در این تخصص الزامی می باشد.
بررسی خطرات ارگونومیکی
خطرات ارگونومیکی شامل موارد خستگی و درد عضلانی حاصل از ایستادن و کار طولانی مدت می باشد. این خطرات بر اثر ایستادن و نشستن طولانی مدت و تنظیم نبودن ارتفاع و فاصله بدن نسب به میز کار و دستگاه می باشد. نکات ایمنی در کارگاه تراشکاری شامل این نکات نیز می شود. زیرا معمولاً انجام کار در این کارگاه ها به صورت ایستاده و طولانی مدت است. همچنین جهت انجام کارهای ظریف ممکن است بدن در حالتی بد قرار بگیرد و همین موضوع باعث ایجاد آسیب هایی به بدن می شود.
جهت رفع این مشکل باید تجهیزات را به طور اصولی و استاندارد در فواصل و ارتفاع مناسب تنظیم نمایید. رعایت این عوامل باعث می شود تا بدن در حالت بهتری قرار بگیرد و از ایجاد خستگی بدن کم بشود. همچنین بعد از زمانی مشخصی که بدن در یک حالت قرار میگیرد باید تغییر وضعیت داده تا مفاصل و عضلات بدن دچار گرفتگی و آسیب نشوند. جهت تامین ابزارهای ایمنی می توانید از بخش رسته لوازم ایمنی که تحت نظارت اتحادیه ایمنی تهران می باشند استفاده نمایید.