یکی از موارد قابل توجه برای حفظ ایمنی در حین کار استفاده از کلاه ایمنی می باشد. خطرات مختلفی می تواند سلامت جسمی کارگران را در حین کار تهدید کند یکی از آنها که بسیار با اهمیت می باشد محافظت از سر در مقابل ضربات ناشی از برخورد اجسام می باشد. همانطور که در مقاله آشنایی با اچ اس ای HSE توضیح دادیم حفظ سلامت کارکنان و کارگران در دنیای امروز از اهمین ویژه ای برخوردار است. بنابراین دانستن مواردی که از سلامت کارگران محافظت می کند از نکات بسیار مهم در راه اندازی هر محیط کاری می باشد. برای آشنایی با کاربردهای کلاه ایمنی و اهمیت آن در این مقاله با صنف ایمنی همراه باشید.
کلاه ایمنی چیست
حادثه هیچگاه خبر نمیکند! بیشتر حوادث در حین کار به خاطر سهل انگاری کارکنان و ناظران آن رخ می دهد. اگر موارد ایمنی را رعایت کنیم، پیش از آنکه اتفاقی رخ بدهد می توانیم از بروز آسیب های ناشی از آن بکاهیم و حتی جلوگیری کنیم. این امر میتواند به قیمت جون یک انسان تمام بشود. کلاه ایمنی یکی از تجهیزات بسیار کاربردی برای جلوگیری از آسیب های وارده به سر می باشد. جنس این کلاه ها بسیار سبک و با مقاومت بسیار بالایی می باشد. این کلاه آنقدر از اهمیت بالایی برخوردار می باشد که به نوعی یکی از نمادهای اصلی تجهیزات کارگران و ایجاد امنیت جان آنها به شمار می رود. کلاه ایمنی که به کلاه کار، مهندسی و کلاه کارگری نیز شناخته می شود دارای تنوع و ویژگی های مختلفی می باشد. در ادامه با کاربردهای کلاه ایمنی و انواع مختلف آن که اتحادیه ایمنی تهران خدمت شما عزیزان ارائه میدهد آشنا خواهیم شد.
کاربردهای انواع کلاه ایمنی
کلاه ایمنی بر اساس نوع شغل می تواند دارای انواع مختلفی باشد. هر کلاه ایمنی دارای استانداردهایی می باشد تا بتواند کارایی خود را داشته باشد. این کلاه باید در مقابل آب، آتش و نفوذ اجسام مقاوم باشد. جنس کلاه باید به شکلی باشد که بتواند شوک وارده را جذب کند و کمترین حالت ضربه منتقل کند. این امکان با یک پوسته خارجی ضخیم و آستر جذب کننده ضربه فراهم می شود و همچنین دارای نواری باشد تا بین کلاه و سر فاصله ایجاد بکند. البته کاربردهای کلاه ایمنی بر اساس ویژگی هایی متفاوت می باشد که در ادامه به توضیح آن ها می پردازیم.
معنی رنگ های کلاه ایمنی
کلاه ایمنی برای عناوین مختلف شغلی بر اساس رنگ تقسیم بندی می شوند. معمولاً در هر کارگاه و سیستم حفظ ایمنی این رنگ بندی رعایت می شود. این رنگبندی شامل سفید، سبز، آبی، قرمز، زرد، خاکستری و قهوه ای می باشد. عناوین شغلی بر اساس هر رنگ به ترتیب زیر می باشد:
- رنگ سفید: برای مهندسین و مدیران کارگاه ها استفاده می شود.
- رنگ خاکستری: برای بازدید کنندگان و مراجعین کارگاه ها استفاده می شود.
- رنگ آبی: جهت استفاده اپراتورهای فنی و برق کاران می باشد.
- رنگ قرمز: صنف آتش نشانان از این رنگ کلاه استفاده می نمایند.
- رنگ سبز: برای استفاده خدمات فنی و مسئولین ایمنی می باشد.
- رنگ زرد: جهت استفاده برای فعالیت های صنعتی و ساختمانی می باشد.
- رنگ قهوه ای: از این رنگ برای جوشکاران و کارگران استفاده می شود.
طبقه بندی کلاه های ایمنی
کاربردهای کلاه ایمنی بر اساس نوع شغل و خطرات احتمالی به سه گروه تقسیم بندی می شوند. بر اساس تقسیم بندی مقاومت و کاربرد هر کدام برای خطرات احتمالی متفاومت می باشد. کلاه ها به سه دسته A،B و C تقسیم بندی می شوند که در ادامه هر کدام را توضیح می دهیم.
-
کلاه ایمنی نوع A: از این نوع کلاه در مشاغلی همچون کار در معادن، تونل کشی، ساختمان سازی، چوب بری ها استفاده می شود. این کلاه ایمنی مقاوم در برابر نفوذ می باشد و همچنین از برق تا ولتاز ۲۲۰۰ محافظت می کند.
-
کلاه ایمنی نوع B: این کلاه نیز همانند نوع A در برخورد اجسام از سر محافظت می کند و همچنین بیشتر برای خطرات الکتریکی مورد استفاده قرار میگیرد. کلاه ایمنی نوع B در برابر سوختن و شوک های الکتریکی ولتاژ بالا تا حدود ۲۰۰۰۰ ولت مقاوم می باشد.
-
کلاه ایمنی نوع C: این کلاه ها در برابر جریان برق هیچ گونه مقاومتی ندارند و دارای وزن سبکی می باشد. استفاده از این نوع کلاه برای محافظت از سر در برابر ضربه و جلوگیری از نفوذ اجسام می باشد. استفاده بیشتر این کلاه در صنایع شیمیایی و تصفیه خانه ها و مشاغلی که احتمال برخورد اجسام وجود دارد می باشد.
جنس و اجزای تشکیل دهنده کلاه ایمنی
هر کلاه از اجزای مختلفی تشکیل شده و هر کدام در جهت محافظت وظیفه ای را بر عهده دارند. این اجزاء شامل لبه کلاه، قسمت خارجی، بند و تسمه کلاه، بند چانه، نوار عرق گیر و نوار پشت گردن می باشد. لبه کلاه وظیفه محافظت از صورت و گردن را بر عهده دارد. قسمت خارجی کلاه دارای مقاومت بالایی می باشد و از برخورد و شوک ناشی از آن محافظت می کند. بند و تسمه کلاه با ایجاد فاصله کلاه از سر شوک ناشی از ضربات را جذب میکند.بند چانه کلاه را بر صورت سر ثابت میکند و نوار پشت گردن برای تنظیم کلاه بر روی سر می باشد.
جنس کلاه بر اساس کاربردهای کلاه ایمنی که توضیح داده شد متفاوت می باشد. کلاه ها از موادی همچون کربن، آلومینیوم، فایبر گلاس، پلی اتیلن و پلیمر ABS می باشند. هر کدام از این مواد می توانند در برابر آتش سوزی، جریان الکتریسیته و ضربه کیفیت متفاوتی داشته باشند. شما عزیزان می توانید با مشاوره از اصناف مورد تایید صنف ایمنی تهران که تحت نظارت هیت مدیره اتحادیه ایمنی اداره می شود در جهت تجهیز ایمنی مشاغل خود اقدام نمایید.