گوش یکی از اعضای حساس بدن می باشد. همانطور که برای حفاظت از قسمت های مختلف بدن از کلاه ایمنی، دستکش و عینک استفاده میکنیم، باید برای حفاظت از گوش نیز از گوشی ایمنی استفاده نماییم. گوشی ایمنی یکی از تجهیزاتی می باشد که از گوش در مقابل صداهای محیط و همچنین برخورد اجسام به آن جلوگیری می نماید. در صورتیکه گوش آسیب ببیند، ممکن است تاثیرات جبران ناپذیری داشته باشد. بنابراین استفاده از گوشی یکی از الزامات محیط کار می باشد.
گوش و چشم از اعضای بیرونی بدن می باشند که به طور طبیعی از محافظت کمتری برخوردار هستند، همانطور که در مقاله لزوم استفاده از عینک ایمنی توضیح دادیم این اعضا با حساسیت بسیار بالا و کارآیی مهمی که برای بدن دارند باید به خوبی محافظت بشوند. صداهای نا هنجار در محیط کار که حاصل از دستگاه های صنعتی می باشند و یا جابجایی ابزار و تجهیزات کارگاهی می توانند به گوش شما آسیب برسانند. بنابراین با اهمیت کاربرد گوشی ایمنی و محافظتی در کار با ما همراه باشید.
گوشی ایمنی چیست؟
گوشی ایمنی یکی از مهم ترین تجهیزات در محیط های صنعتی می باشند که از گوش در برابر صداهای ناهنجار محیط محافظت می کنند. اولین کاربرد گوشی ها ایجاد یک حفاظ در مقابل صدا می باشند و بعد از آن موجب جلوگیری از ورود گرد و غبار و اجسام تیز به گوش می شوند. با استفاده از این کالای ایمنی کارکنان می توانند از ایجاد آسیب های جبران ناپذیر به گوش خود جلوگیری نمایند.
همچنین با کاهش صداهای ناهنجار محیط کار افراد می توانند با تمرکز بالاتری به کار خود ادامه بدهند و سلامت روانی آنها نیز حفظ می شود. در محیط های کاری طبق قوانین HSE که در مقاله آشنایی با اچ اس ای HSE با آنها آشنا شدیم باید سلامت جسمی و روانی کارکنان محیط های صنعتی فراهم شود. گوشی های ایمنی نیز از جمله تجهیزاتی می باشند که علاوه بر عینک، کلاه، لباس، دستکش و کفش نیز باید نسبت به شغل و فضای کاری مناسب از آنها استفاده بشود.
انواع گوشی ایمنی و کاربرد آنها
گوشی ایمنی نیز همانند دیگر تجهیزات ایمنی مثل کاربردهای کلاه ایمنی دارای انواع مختلفی می باشند که هر کدام از آنها به نسبت محیط کاری کاربرد خود را دارد. هر محیط کاری با توجه به تجهیزاتی که در آن استفاده می شود و خطرات احتمالیش، نیاز به یک گوشی مخصوص به خود می باشد. گوش های ایمنی به انواع مختلفی تقسیم می شوند که شامل ایر پلاگ (تو گوشی)، نیمه ایر پلاگ، رو کلاهی، ایرماف (رو گوشی) می شود.
ما در این مقاله قصد داریم که هر یک از گوشی های ایمنی مورد را نظر را توضیح دهیم و با کاربرد آن ها آشنا شویم. شناختن کارآیی و نحوه استفاده صحیح هر یک از آنها بسیار حائز اهمیت می باشد تا بتواند بهترین حالت محافظت از گوش را انجام دهد. در ادامه با توضیح هر یک از آنها همراه اتحادیه ایمنی باشید.
-
گوشی ایرپلاگ: این گوشی ها بسیار سبک و کم حجم بوده و داخل گوش قرار میگیرند. با قرار دادن آنها در گوش صداهای محیط تا اندازه مناسبی کاهش پیدا میکند. جنس این گوش ها از اسفنج وینیل، اسفنج فایبر گلاس و لاستیک می باشد. در برابر گرما و رطوبت مقاوم هستند. در مورد این گوشی ها باید دقت داشت که اندازه مجرای گوش باشند.
-
گوشی نیمه ایر پلاگ: این گوشی های ایمنی همانند نوع ایر پلاک مباشند با این تفاوت که به یک دیگر متصل هستند.
-
گوشی رو کلاهی: همانطور که از اسم این گوشی ایمنی بر می آید بر روی کلاه قرار گرفته است و روی گوش قرار میگیرد.
-
گوشی ایرماف: حتماً این گوشی ها را بیشتر بقیه گوشی ها دیده اید. این نوع گوشی ها به هم متصل بوده و به طور کامل روی گوش قرار میگیرند.
مزایا و معایب انواع گوشی
هر گوشی ایمنی مانند دیگر کالا و تجهیزات دارای مزایا و معایبی هستند. در ادامه می خواهیم به بررسی معایب و مزایای انواع گوشی بپردازیم. گوشی های ایمنی ایرپلاگ را می توان یکبار استفاده کرد و به دلیل ارزان بودن آنها دوباره آن را تهیه نمود. کوچک و قابل حمل هستند و تعرق کمی دارند. از جمله معایب این گوشی ها می توان به توان کم آنها در مقاومتشان نسبت به دسیبل صدای بالا اشاره کرد. همچنین کارکنانی که گوششان دارای مشکل و یا عفونتی می باشد نمی تواندد از آنها استفاده نمایند.
گوشی ایمنی ایرماف نسبت به ایرپلاگ دارای مقاومت بالاتری در مقابل صداها دارند. این گوشی نیز برای افرادی که دارای بیماری گوش و عفونت می باشند مناسب می باشد و همچنین در مکان هایی که برودت هوا زیاد می باشد نیز می توان از این گوش استفاده نمود. از جمله معایب آن می توان به تعریق زیاد آن اشاره کرد و همچنین حمل به خاطر حجم بیشترشان نسبت به ایرپلاگ سختر می باشد. مشکل دیگری که این گوشی ها ایجاد می کند برای افراد عینکی می باشد که برای دسته عینکشان ایجاد مزاحمت می کند.
نحوه استفاده از گوشی های ایمنی
در هنگام استفاده از گوشی های ایمنی ایر پلاگ حتما دستان و گوش خود را به طور اصولی شستشو دهید تا از بروز بیماری های گوش جلوگیری نماید. سپس گوشی در داخل گوش خود قرار دهید و لاله گو خود را به طرف بالا قرار دهید و گوشی را به صورت چرخشی آرام در داخل گوش قرار دهید. قرار دادن گوشی های ایر ماف بسیار ساده هستند، فقط قبل از استفاده حتماً بالشتک و نم گیر آن را چک کنید تا از سلامت آنها اطمنیان حاصل نمایید. جهت تهیه بهترین نوع گوشی محافظتی برای گوشی می تواند از بخش رسته لوازم ایمنی به اصناف مورد تایید دسترسی داشته باشید.
باید از گوشی های ایمنی برای حفظ سلامت و مقاومتشان به خوبی استفاده نمود و از آنها در شرایط مناسب نگهداری کرد. زیرا هر گونه اختلال و آسیب به آنها می تواند خسارات جبران ناپذیری به کارکنان وارد نماید. استفاده از این گوشی ایمنی تا ۳۰ دسیبل می تواند از قدرت صدا کاهش دهد بنابراین استفاده از گوشی های ایمنی به شدت توصیه می شود. جهت دریافت مشاوره می توانید از اتحادیه صنف ایمنی تهران تحت نظارت هیئت مدیره اتحادیه ایمنی نیز استفاده نمایید.