کفش ایمنی مناسب یکی از پوشش های حیاطی در محیط های کاری می باشد. در آشنایی با اچ اس ای HSE به طور کامل در مورد قوانین امنیت محیط کار و کارکنان به تفصیل توضیح داده شد. کفش ایمنی نیز یکی از موارد اشاره شده در قوانین HSE می باشد. کفش ایمنی با ساختار و مواد ساخته شده می تواند از آسیب وارده بر پا جلوگیری کند.
هر شرکت و کار خانه ای باید قوانین اچ اس ای را رعایت بکند و پوشش کارکنان خود را از کلاه تا لباس و کفش ایمنی تامین بکند. رعایت این قوانین و پروتکل ها علاوه بر حفظ جان کارکنان به ایجاد آرامش فضای کاری می افزاید. کفش ایمنی از اولین ملزومات ایمنی هر پوشش ایمنی کارکنان می باشد. از این کفش ها بیشتر در کارگاه ها و کارخانه که احتمال سقوط اجسام سنگین را دارد استفاده می شود. در ادامه با صنف ایمنی با معرفی کفش ایمنی مناسب همراه باشید.
کفش ایمنی مناسب چیست؟
کفش ایمنی مناسب از مهم ترین پوشش های مورد استفاده در کار می باشد. زیرا از پا به عنوان عضو حیاطی در مقابل آسیب های احتمالی حفاظت می کند. کفش ایمنی از مواد کاملاً مقاوم به اضافه پوشش فلزی بر روی انگشتان ساخته شده است. همچنین زیره این کفش برای جلوگیری از ساییدگی از جنس پلی اورتان استفاده شده است. قطعه فلزی نوک کفش از فولاد سخت یا کامپوزیت می باشد که مقاومت بسیار بالایی دارد و در مقابل آسیب های وارد از سقوط اجسام بر روی انگشتان محافظت می کند.
کفش ایمنی در ابتدا از چوب و با دست ساخته می شده. در ادامه و در طول زمان با پیشرفت تکنولوژی و ساخت مواد مختلف کفش های جدیدی با رویه استیل ساخته شد. در آن زمان از این کفش حتی در جنگ هات نیز استفاده می شود تا اینکه به یکی از ملزومات اصلی در محیط های کاری تبدیل شد. کفش ها می توانند ساختاری متفاوت داشته باشند. بر اساس نیازهای کار مختلف می تواند کفش ایمنی به صورت ساق دار، بدون ساق، پنجه دار با نوک فلزی و بدون نوک فلزی ساخته شود.
ویژگی های کفش ایمنی
کفش ایمنی مناسب باید دارای ویژگی هایی باشد تا بهترین کارآیی خود را داشته باشند. کفش ایمنی مناسب باید از مواد مقاوم رویه و کف مناسب تهیه بشود. جنس رویه بیشتر کفش های ایمنی از چرم طبیعی ساخته می شود زیرا خاصیت تنفس پذیری چرم مانع از تعریق و ماندگاری آن در داخل کفش می شود. علاوه بر این چرم فسادناپذیر می باشد و عمر بیشتری می کند.
زیره کفش ها باید دارای پیوستگی و مقاومت بالایی در برابر ساییدگی داشته باشند تا آسیب کمتری به کف پا برسد. همچنین باید دارای فرم طبی مناسبی باشند زیرا به مدت طولانی در پای کارکنان می باشد و در صورت کیفیت پایین این مورد می تواند علاوه بر آسیب به پا به کمر نیز آسیب برساند. همچنین در داخل کفش آستری پارچه ای برای جذب عرق پا وجود دارد.
خاصیت ضد الکتریسته ساکن
کفش ایمنی مناسب برای افرادی که شغلشان مرتبط با برق می باشد باید از کفش ایمنی استفاده کنند که در مقابل جریان الکتریسیته مقاوم باشد و از جریان برق جلوگیری نماید. این کفش ها علاوه بر اینکه در برابر سر خوردن، برش و سوراخ شدن مقاوم می باشند در بابر عبور جریان برق نیر مقاوم می باشند. رویه این کفش ها ضد عرق بوده و قابلیت شستشو را نیز دارند. در ساخت این کفش ها جهت جلوگیری از عبور جریان برق از آهن استفاده نمیشود. در پاشنه این کفش ها از شک گیر جریان برق نیز استفاده می شود.
خاصیت محافظت از پنجه پا
بسیاری از کفش های ایمنی دارای سر پنجه فلزی می باشند که از نوک پا محافظت نماید. اما کفش های دیگری نیز وجود دارند که فاقد این خاصیت می باشند و این کاملاً بستگی به نوع شغل شما دارد. جنس این فلز از فولاد یا کامپوزیت می باشند. کفش ایمنی استاندارد که دارای سرپنجه فلزی می باشند معمولاً دارای وزن بیشتری نسبت به ما بقی کفش ها دارند ولی اگر کفش استاندارد نباشد این وزن بسیار بیشتر می شود که باعث می شود سلامتی کارنان به خطر بیوفتد.
خاصیت پوشش داخلی کفش ایمنی
پوشش داخلی کفش ها به خصوص کفش های ایمنی که به مدت طولانی پا در درون آن قرار دارد برای جلوگیری از تعریق کاملاً استاندارد باشد. اگر پوشش داخلی کفش ایمنی مناسب نباشد با تعریق پا و ماندگاری آن در داخل می تواند باعث ایجاد بیماری های پوستی بشود. بنابراین باید آستر داخلی به گونه ای باشد که هوا جریان داشته باشد و از تکثیر و رشد بیماری های باکتریایی جلوگیری نماید.
خاصیت ضد لغزش بودن
عدم لغزش خصوصیتی می باشد که در هر کفش مورد اهمیت می باشد اما در مورد کفش ایمنی مناسب یک الزام می باشد. زیرا کارکنانی که در کارگاه ها با دستگاه های مختلف کار میکنند و اجسام مختلفی در اطرافشان می باشد لغزش کفش می تواند بسیار خطر آفرین باشد. کفی کفش مناسب باید دارای عاچ های مناسبی باشد تا از لغزش جلوگیری کند. همچنین باید از موادی ساخته شده باشند که از ساییدگی آن جلوگیری بشود. جنس کفی مناسب کفش ایمنی از پلی اورتان می باشد.
خاصیت ضد حرارت بودن کفش ایمنی
در محیط های کاری که با حرارت بالا سر و کار دارند باید کفش ایمنی ای انتخاب کرد که دارای مقاومت در برابر حرارت باشند. اصنافی مانند کارخانه های ذوب فولاد یا صنف ایمنی و آتش نشانی از جمله مشاغلی هستند که برای حفظ ایمنی و سلامت کارکنان باید کفش هایی را انتخاب کنند که دارای این خاصیت باشد. کفش های ایمنی دارای این خاصیت در مقابل مواد مذاب و حرارت بالای آتش می توانند از پا مراقبت کنند.
خاصیت ضد مواد شیمیایی
بسیاری از مشاغل با مواد شیمیایی سر و کار دارند که این موضوع به منزله استفاده از کفش هایی می باشد تا در برابر مواد شیمیایی مقاوم باشند. در این کفش ها علاوه بر نکات عمومی گفته شده مانند ضد لغزش بودن، آستر مناسب، ضد الکتریسته بودن و دارای سر پنجه مناسب دارای رویه ای ضد اسید می باشند. این خاصیت باعث می شود تا از ورود مواد شیمیایی به داخل کفش جلوگیری نماید و از پا در مقابل مواد شیمیایی محافظت نماید.
انواع کفش ایمنی
این محصول بر اساس جنس و نوع ساخت می تواند متفاوت باشد. برای انتخاب کفش ایمنی مناسب باید مورد استفاده آن را در نظر بگیریم. اینکه در چه محیطی و برای چه کاری استفاده می شود جهت انتخاب کفش ایمنی بسیار تاثیر گذار است. کفش های ایمنی ممکن است در محیط هایی برای استفاده از دستگا های سنگین یا استفاده در محیط های شیمیایی یا حرارت بالا مورد استفاده قرار بگیرد که هر کدام در نوع انتخاب کفش ایمنی تعیین کننده می باشد. برای خرید بهترین کفش ایمنی که مناسب کار شما باشد، می توانید از رسته لوازم ایمنی صنف ایمنی استفاده نمایید.
کفش ایمنی آتش نشانان
ویژگی این گروه از کفش های ایمنی مقاومت در برابر حرارت بالا می باشد. معمولاً از این کفش های ایمنی برای آتش نشانان و افرادی که با مواد مذاب کار میکنند استفاده می شود. رویه این کفش ها ضد حریق بود و از انتقال گرما به داخل کفش جلوگیری می نماید. این کفش ها باید طبق استاداردهای جهای دارای رویه متشکل از فلز و چرم نسوز باشد و دارای ساق بلند باشد. در این نوع کفش ها از سر پنجه فلزی استفاده نمی شود. مقاومت این گروه از کفش های ایمنی تا ۲۷۰ درجه سانتیگراد می باشد.
کفش ایمنی ضد آب
کف های ایمنی ضد آب دارای وزنی سبک می باشند. این کفش ها معمولاً بدون سرپنجه فلزی می باشد مگر اینکه برای مشاغلی مانند حفر چاه باشد. جنس این کفش از لاستیک یا چرم ضد آب می باشد. این کفش مناسب مشاغلی می باشد که با آب و روطوبتی بالا سر و کار دارند. آب در بسیاری از مواقع می تواند خاصیت اسیدی داشته باشد که موجب خرابی کفش بشود بنابراین کیفیت این کفش ها بسیار اهمیت دارد. مشاغلی همچون تاسیسات، نجات مناطق سیل زده و حفر چاه مورد استفاده قرار میگیرد.
کفش ایمنی ضد اسید
همانطور که از اسم این گروه از کفش های ایمنی بر می آید کفش ایمنی مناسب برای این مورد باید در مقابل اسید ها مقاوم باشند. یکی از ویژگی های اصلی این کفش ها ساق بلند آنها می باشد. این گروه از کفش ها به دلیل اینکه با مواد اسیدی سر و کار دارند باید دارای رویه ای مقاوم در مقابل اسید باشد و در مقابل لغزش دارای مقاومت باشند. داشتن زیره مستحکم از pvc و رویه ای که در مقابل خوردگی اسید باشد از مهم ترین ملزومات این کفش می باشد.
کفش ایمنی مناسب مهندسی
این نوع از کف های ایمنی از نوع ساده ترین کفش های ایمنی می باشد. کفش های ایمنی مهندسی دارای رویه ی محکم چرمی می باشد و همچنین دارای زیره ای محکم و ضد لغزش PU می باشد. این کفش ها بسیار سبک بوده و برای مهندسین و تکنسین هایی طراحی شده که در محیط های کاری خطر ناک سر و کار ندارند.
کفش ایمنی ساق بلند
این دسته از کفش ها به دلیل داشتن ساق بلند و مستحکم می توانند به خوبی از پا ها در مقابل مواد مختلف و ضربات مختلف محافظت کند. پوشش رویه این کفش ها از چشم بسیار مستحکم می باشد که تا حدودی در مقابل گرما، اسید ها و آب مقاوم باشد. این دسته از کفش ها جدا از پوشش نوک پنجه دارای زیره ای مستجکم می باشند که در مقابل لغزش و ساییدگی مقاوم می باشند.
کفش ایمنی مناسب جوشکاری
یکی از کفش های ایمنی که دارای پیچیدگی بیشتری می باشد کفش های مناسب جوشکاری می باشند. این کفش ها علاوه بر اینکه باید دارای زیره مقاوم در بابر لغزش باشند باید ضد اشتعال نیز باشند. رویه این کالا باید کاملاً بدون منفذ باشد تا از ورود جرقه های حاصل از جوشکاری جلوگیری شود و همچنین باید ضد اشتعال باشند. همچنین به دلیل افتادت اجسام سنگین بر روی پا باید دارای سر پنجه فلزی نیز باشند.
از آنجاییکه با اهمیت این کالا آشنا شدیم باید بدانیم که تهیه این محصول باید از فروشگاه های معتبر که تحت نظارت هیئت مدیره اتحادیه ایمنی می باشند خریداری نمود. پس در مورد خرید این محصول که با حفظ سلامت محیط کار و جان کارکنان سر و کار دارد باید دقت بیشتری نمود.
آشنایی با علائم اختصاری در کفش ایمنی
در ساخت هر محصولی معمولاً از تکنولوژی هایی استفاده می شود که بعضی از آن مخفف می باشند. هر محصولی کاربردی دارد که از این علائم در آنها برای وضع کردن استاندارد آن مانند کاربرد کلاه ایمنی استفاده می شود. کفش ایمنی نیز از این قاعده مستثنی نمیباشد. در ادامه جهت آشنایی با این علائم همراه ما باشید.
-
مخفف PU: مخففی می باشد برای ساخت زیره کفش ایمنی که از پلی اورتان استفاده می شود.
-
تکنولوژی SRX: از این تکنولوژی برای کفش های ایمنی جهت ضد لغزش بودنشان استفاده می شود.
-
تکنولوژی slip resistant: از این تکنلوژی برای کفش های ایمنی به کار می رود که در برابر مواد روغنی سر نمی خورند.
-
علامت ergo: کفش های ایمنی که که ضد بو و آنتی باکتریال می باشند از این علامت در آنها استفاده می شود.
-
علامت ED: کفش های ایمنی که در مقابل جریان برق دارای رسانایی باشند از این علامت استفاده می شوند.
-
مخفف RR: اگر کفش ایمنی در مقابل سوراخ شدن دارای مقاومت باشند از این علامت برای آنها استفاده می شود.
-
مخفف CP: کفش های ایمنی که در برابر جریان برق دارای مقاومت باشند از این علامت برای آنها استفاده می شود.