یکی از خطرات احتمالی در محیط های کاری احتمال برق گرفتگی می باشد. یکی از عوامل جلوگیری از خطر برق گرفتگی استفاده از کفپوش برق می باشد. کفپوش عایق برق چیست؟ شاید این سوالی باشد که در مواجهه با این نام برای شما هم پیش بیاید. برای جلوگیری از خطر برق گرفتگی باید تمامی جوانب را سنجید و نسبت به آن اقدام نمود. در کنار تجهیزات ایمنی شخصی که مناسب برای مقابله با جریان برق می باشد باید تجهیزات ایمنی محیطی را رعایت بفرمایید.
احتمال وقوع هر گونه حادثه علاوه بر آسیب های روانی و جسمی به کارگران می تواند شامل هزینه های هنگفتی برای کارفرمایان بشود. بنابراین می توان با رعایت نکات اچ اس ای از وقوع بسیاری از این اتفاقات جلوگیری کرد. اتفاقات ناشی از برق گرفتگی دلایل متفاوتی دارد. از جمله دلایل آن عدم حفاظت صحیح از تجهیزات برقی و تاسیسات، عدم رعایت اصول ایمنی، استفاده غیر مجاز از برق و سیم کشی توسط افراد ناوارد باشد.
- آشنایی با کفپوش عایق برق
- انواع کفپوش عایق برق
- ویژگی های کفپوش عایق برق
- توصیه های ایمنی هنگام استفاده از تجهیزات الکتریکی
آشنایی با کفپوش عایق برق
کفپوش عایق برق تهیه شده از جنس لاستیک و مقاوم در برابر جریان الکتریسیته بالا می باشد. از این عایق برق در قسمت هایی که با تجهیزات برقی فشار قوی و تابلوهای برق سر و کار دارند استفاده می شود. وظیفه اصلی این کفپوش های عایق برق جلوگیری از برق گرفتگی کارگران، کارکنان و اپراتورهایی می باشد که با جریان برق کار می کنند.
کفپوش های عایق برق در تمامی قسمت هایی که افراد به صورت ایستاده با تجهیزات برقی کار میکنند باید استفاده بشود. این عایق ها از ایجاد شوک های الکتریکی و برق گرفتگی جلوگیری می کند. تمامی کارفرمایان و موسسان کارگاه ها و کارخانه ها باید بدانند که کفپوش عایق برق چیست؟ زیرا دانستن این موضوع در کنار تجهیزات شخصی ایمنی از بروز بسیاری از صدمات مالی و جانی جلوگیری می کند. در ادامه با معرفی انواع کفپوش با اتحادیه ایمنی و آتش نشانی همراه باشید.
انواع کفپوش عایق برق
کفپوش های عایق برق دارای انواع مختلفی می باشند. این تنوع بر اساس مقدار ضخامت ولتاژ برق تقسیم بندی می شود. این تقسیم بندی براساس کلاس ۰ تا ۵ می باشد. ضخامت ها در این کلاس از ۲ تا ۶ میلیمتر متغیر می باشد. در ادامه به سوال اینکه انواع کلاس کفپوش عایق برق چیست؟ پاسخ خواهیم داد.
-
کلاس عایق ۰: این کلاس از کفپوش عایق برق در مقابل جریان الکتریکی متناوب تا ۱۰۰۰ ولت مقاومت دارد. ضخامت این گروه از عایق ها ۲ میلیمتر می باشد.
-
کلاس عایق ۱: این کلاس از کفپوش ها در مقابل جریان الکتریکی تا ۷۵۰۰ ولت مقاومت دارد. ضخامت این کلاس از عایق های کفپوش ۳ میلیمتر می باشد.
-
کلاس عایق ۲: در این کلاس از کفپوش ها در برابر جریان الکتریکی تا ۱۷۰۰۰ ولت مقاومت دارد. ضخامت این کفپوش ها ۳ میلیمتر می باشد.
-
کلاس عایق ۳: کفپوش های موجود در این کلاس در مقابل جریان الکتریکی تا ۲۰۰۰۰ ولت مقاوت دارد. این کفپوش ها دارای ضخامت ۴ میلیمتر می باشند.
-
کلاس عایق ۴: این کلاس شامل عایق هایی با مقاومت جریان الکتریکی تا ۲۶۵۰۰ ولت را دارا می باشند. همچنین ضخامت آنها ۵ میلیمتر می باشد.
-
کلاس عایق ۵: کفپوش های عایق برقی که در این کلاس قرار میگیرند تا ۳۶۰۰۰ ولت مقاومت دارند. ضخامت این گروه از عایق ها ۶ میلیمتر می باشد.
ویژگی های کفپوش عایق برق
کفپوش های عایق برق استاندارد دارای ویژگی های منحصر بفردی هستند. وجود این ویژگی ها باعث جلوگیری از جریان الکتریسیته می شود. اکنون به این سوال که ویژگی های کفپوش عایق برق چیست؟ پاسخ خواهیم داد. جهت خرید بهترین کفپوش عایق برق می توانید از اصناف مورد تایید اتحادیه که در رسته لوازم ایمنی وجود دارند استفاده نمایید.
-
معمولاً کفپوش های عایق برق از جنس الاستمور می باشند. الاستمومر از دو واژه الاستیک و پلیمر ساخته شده است. از جمله ویژگی های جنس الاستومر انعطاف پذیری بالا در برابر ضربه می باشد.
-
کفپوش ها باید در برابر لغزش، مواد اسیدی و حرارت مقاوم باشند.
-
کفپوش ها باید بدون برجستگی و مانعی باشند تا تجهیزات سیار به راحتی بر روی حرکت کند.
-
جنس عایق کفپوش باید بدون ناخالصی باشد. عدم وجود ناخالصی باعث نفوذ هوا می شود. باید توجه داشته باشیم که هوا خود یک عایق برق می باشد.
-
از مهم ترین ویژگی های این محصول مقاومت بالا در برابر جریان برق می باشد.
-
معمولاً هنگام نفوذ جریان برق امکان ایجاد حریق نیز وجود دارد، بنابراین مقاومت در برابر آتش سوزی و حرارت اهمیت ویژه ای دارد.
-
کفپوش ها باید در برابر پارگی و خراشیدگی مقاوم باشند.
-
از دیگر قابلیت های کفپوش مقاومت به هنگام انجماد است. کفپوش ها در نقطه انجماد نباید دچار شکنندگی شوند.
توصیه های ایمنی هنگام استفاده از تجهیزات الکتریکی
در هنگام استفاده از تجهیزات الکتریکی مواردی وجود دارند که به ایمنی افراد در هنگام کار کمک می کند. این نکات ایمنی شامل محیط و تامین تجهیزات شخصی می باشد. استفاده از هر دستگاه الکتریکی خطراتی را به همراه دارد که در این مقاله به ایمنی در برابر جریان برق اشاره خواهیم کرد.
-
استفاده از چند روش سیستم حفاظتی : در این شرایط در صورت بروز هر اتفاقی سیستم حفاظتی دیگر مانع از وقوع حادثه می شود. مانند استفاده ﺗﻮأم از عایق الکتریکی در زیر دستگاه الکتریکی.
-
نصب سیستم ارتینگ: اگر در دستگاه نشتی برق وجود داشته باشد با وجود این سیستم پیش از آنکه تماسی با آن قرار شود جریان از تابلو برق قطع خواهد شد.
-
استفاده از تجهیزات شخصی حفاظتی: استفاده از تجهیزات شخصی ایمنی هنگام کار با تجهیزات الکتریکی یکی از واجبات می باشد. این تجهیزات شامل دستکش، لباس و کفش مناسب می باشد. همچنی برای اینکه کفش ایمنی مناسب را چگونه انتخاب کنیم؟ می توانید از مقاله مربوطه استفادده نمایید.
-
رله حفاظتی نشتی برق: این سیستم به محض عبور جریان برق بیشتر از ۳۰ آمپر از بدن عبور کند عمل می کند. البته پیش از راه اندازی این سیستم باید از اتصال ارتینک اطمینان حاصل نماییم.
در انتهای مقاله کفپوش عایق برق چیست؟ باید اشاره کنیم که استفاده از کفپوش عایق برق در هر شغلی که با دستگاه های الکتریکی کار میکنند توصیه می شود. جهت حفظ سلامت کارکنان که بسیار با اهمیت می باشد باید تمام نکات ایمنی اچ اس ای باید رعایت بشود. شما عزیزان می توانید برای تهیه تمامی تجهیزات ایمنی از اصناف مورد تایید اتحادیه تهران تحت نظارت هیئت مدیره اتحادیه ایمنی اقدام نمایید.