کار در معدن یکی از مشاغل پر خطر در تمام دنیا می باشد. به همین دلیل ایمنی کار در معدن یکی از نکات ضروری می باشد که باید به صورت کامل مورد بررسی قرار بگیرد. کار در معدن به دلیل فضای بسته با وجود خطرات تاشی از ریزش، وجود گاز ها، گرد و غبار شامل خطرات خاص و آسیب های زیادی می باشد. همچنین با وجود دستگاه و ابزار های مختلف و تعداد افراد زیاد مشغول به کار در این زمینه احتمال آسیب را نیز افزایش می دهد. همانطور که در انواع مقاله های ایمنی توضیح دادیم حفظ سلامتی و جان کارگران از اصلی ترین اهداف در هر شغلی می باشد بنابراین باید نکات ایمنی بر اساس قواعد خاص خود مورد بررسی قرار بگیرد.
نتیجه کار در معادن تاثیر بسزایی در اقتصاد هر کشوری دارد، بنابراین با وجود چنین اهمیت بالایی در این شغل باید نکات ایمنی جهت حفظ سلامت کارکنان برنامه ریزی شود. یکی از عوامل مهم در پیشبرد کار در معدن ایجاد فضای ایمن برای کارکنان معدن می باشد. با توجه به وجود خطرات ناشی از کار در معدن ذهنیت کارکنان نسب به وجود امنیت موجود باعث افزایش راندمان کاری می شود. با توجه به اهمیت این شغل اتحادیه ایمنی و آتش نشانی تصمیم بر آن گرفت تا در مورد نکات ایمنی در این شغل حساس توضیحاتی را ارائه دهد.
خطرات کار در معدن
کار در معدن به خاطر شرایط محیطی و استفاده از ابزار های مختلف می تواند شامل خطرات مختلفی شود. این خطرات شامل آسیب های زیادی برای کارکنان می شود که باید جهت رعایت نکات ایمنی کار در معدن مدنظر قرار بگیرند تا بتوان جهت پیشگیری و رفع آنها اقدام نمود. با توجه به اینکه معادن خارج از شهر می باشند باید تمهیدات به خصوصی را برای زمان بحران نیز فراهم نمود. مقابله با خطرات شامل پیشگیری، زمان وقوع اتفاق و مراحل بعد از وقع آن می باشد.
خطرات کار در معدن را می توان به بخش های مختلفی تقسیم نمود. این تقسیم بندی به نحوه مقابله با آنها و ایجاد الگوهای ایمنی کمک بسیار زیادی میکند. این خطرات را می توانیم به بخش های زیر تقسیم بندی نماییم.
- روانشناختی
- بیولوژوکی
- شیمیایی
- فیزیکی
- ارگونومی
شناخت و بررسی این خطرات برای کارشناسان، ناظران و مدیران اچ اس ای بسیار با اهمیت می باشد. شناسایی و بررسی ریسک های موجود در این خطرات به نحوه مقابله و نوع آموزش مقابله با آن کمک بسیار زیادی می کند. وجود فضای بسته و پر از آلودگی معادن علاوه بر ایجاد خطر برای کارکنان می تواند برای افرادی که در فضای بیرونی آن نیز فعالیت می کنند خطر آفرین باشند.
نکات حفاظتی کار در معدن
بر اساس خطراتی که برای کار در معدن گفته شد باید الگوهایی طراحی و برنامه ریزی شوند تا بتواند سلامت کارکنان را تامین کند. ضمن تامین این محیط باید شرایط بعد از وقوع اتفاق را نیز به طور کامل و بی نقص جهت اقدامات لازم فراهم کرد. ایمنی کار در معدن به عنوان یک شغل پر خطر در تمام دنیا از اهمیت بالایی برخوردار می باشد بنابراین با هم این نکات را مرور خواهیم کرد.
با توجه به خطرات بسیار زیاد در این شغل نقش کارشناس اچ اس ای بسیار پر رنگ تر می شود. اهمیت حضور مداوم و مدون کارشناسان اچ اس ای در این شغل کمک شایانی به کاهش خطرات موجود می کند. کارشناسان موظف هستند تا نکاتی را طبق قوانین ایمنی آموزش دهند و نسبت به رعایت و تامین تجهیزات آن نظارت داشته باشند. عدم رسیدگی به این نکات باعث بروز بحران های بسیار شدیدی در کار می شود که جبران آنها بسیار مشکل و هزینه بر خواهد بود. علاوه بر آن باید توجه داشت که جان انسانها با هیچ هزینه ای قابل جبران نخواهد بود.
رعایت استانداردها
استاندادرها جهت حفظ موقعیت پایدار در حفظ ایمنی دستگاه ها پایه ریزی شده اند. رعایت این استانداردها در دستگاه ها و روال های کاری خود باعث کاهش خطرات می شود. دستگاه های مختلف در معدن نیازمند این موارد می باشد و باید دائماً مورد بررسی قرار بگیرند. سرویس مدام تجهیزات و دستگاه ها، اطمینان از سلامت ابزارها و تجهیزات نقش اساسی را در ایجاد محیط ایمن ایفا می کنند. یکی از نکات ایمنی کار در معدن رعایت استاندارد های لازم می باشد.
در بعضی موارد دیده شده است که جهت صرفه جویی در هزینه ها کارفرما اقدام به تهیه ابزار و تجهیزاتی با قیمت پایین و فاقد استاندارد لازم می کند. این عمل کاری جز ایجاد خطر و به وجود آمدن هزینه های بیشتر در صورت بروز اتفاق نمیکند. یکی از وظایف کارشناسان بررسی این موارد و ارائه هشدار های لازم به کارفرما می باشد و حتی در صورت لزوم می توانند ادامه کار با این ابزار ها را متوقف نمایند تا ابزار و دستگاه ههای استاندارد تهیه شوند. همچنین این استاندارد ها علاوه بر دستگاه و ابزارها برای تجهیزاتی مانند لباس کار نیز برقرار می باشد. به عنوان مثال جهت آشنایی با استانداردهای لباس کار می توانید از مقاله مربوطه استفاده نمایید.
استفاده از تجهیزات ایمنی شخصی
تجهیزات ایمنی شخصی یکی از اولین تمهیدات لازم برای هر شغلی می باشد. این تجهیزات بر اساس خطرات شغل مورد نظر و تحت بررسی کارشناس اچ اس ای باید تهیه شود. هر کدام از این تجهیزات بر اساس نوع شغل و استفاده در قسمت های مختلف بدن دارای ویژگی هایی می باشند که از بدن در مقابل رخدادهای خطر آفرین جلوگیری می کنند و از شدت آن کم می کند. عدم استفاده از این تجهیزات که از اصلی ترین نکات ایمنی کار در معدن می باشد و شاید ساده به نظر بیاید باعث وقوع خطرات جبران ناپذیری می شود.
تجهیزات ایمنی شخصی کار شامل موارد گوناگونی می باشد که درباره آنها در این وبسایت به تفصیل توضیح داده ایم. این تجهیزات شامل مواردی همچون، کفش ایمنی، لباس کار ایمنی، انواع ماسک، کلاه ایمنی و دستکش کار مناسب می باشد. یکی از تجهیزات پر استفاده انواع دستکش ایمنی می باشد که جهت آشنایی بیشتر می توانید از این مقاله استفاده نمایید.
نصب اطلاعات و برچسب های ایمنی
یکی دیگر از نکات ایمنی کار در معدن اطلاع رسانی و هشدار های لازم جهت مقابله با خطرات می باشد. علاوه بر آموزش باید در هر قسمت و دستگاهی نکات لازم را جهت استفاده بهتر و هشیاری لازم هنگام برخورد با خطرات نصب نمایید. این نکات نصب شده به یادآوری و نحوه برخورد با خطرات کمک بسیار زیادی خواهد کرد. هنگام کار در هر قسمتی کارکنان ممکن است به دلیل خستگی نسبت به خطرات موجود بی اهمیت شوند و رعایت موارد ایمنی را فراموش بکنند. علاوه بر آن ممکن است افرادی جدای از کارکنان در آن فضا به هر دلیل حضور داشته باشند که نصب این علائم و اطلاعات آنها را نسبت به حفظ امنیت در آن بخش هشیار خواهد کرد.
استفاده از علائم ایمنی به عنوان یک حلقه از زنجیره ایمنی در محیط های کاری بسیار پر استفاده می باشد. این علائم با استفاده از رنگ و سمبول های مختلف موارد ایمنی را به افرادی که در آن قسمت حضور دارند یادآوری می کنند. آشنایی با علائم ایمنی کار در جهت برقراری محیط ایمن بسیار کارساز می باشد که خود نیازمند آموزش نیز می باشد. نصب و بررسی صحت این علائم نیز یکی از وظایف کارشناسان می باشد.
جلوگیری از خطر ریزش و سقوط
بنا به اینکه کار حفاری در معادن روباز و سربسته باشد شامل خطراتی همچون ریزش اجسام و سقوط از ارتفاع می باشد. جهت جلوگیری از این اتفاقات باید علاوه از استفاده از تجهیزات ایمنی شخصی مانند کفش مناسب، طناب محافظتی و کلاه ایمنی باید محیط را نیز ایمن نمود. شیب های موجود باید بر اساس محاسبات مهندسی تعیین گردد و همچنین برای مقاوم سازی قسمت های مورد نیاز از پایه های کمکی نیز استفاده نمود. جهت رعایت ایمنی کار در معدن شیب ها باید به گونه ای طراحی شوند تا خطر ریزش در آنها وجود نداشته باشد.
در معادن و حفاری ها ممکن است باعث ایجاد چاله هایی شود که برای کارکنان خطر آفرین باشد. این حفره ها با وجود خطر سر خوردن درآن نیز افزایش می یابد. بنابراین استفاده از کفش ایمنی و طناب های محافظتی در این قسمت ها بسیار کار آمد می باشد. تهیه این تجهیزات ایمنی باید دارای کیفیت مناسب جهت حفظ جان کارکنان باشد. جهت تهیه لوازم ایمنی می توانید از رسته لوازم ایمنی تحت نظارت صنف ایمنی تهران استفاده نمایید.
ایمنی انفجار معدن
در بسیاری از موارد برای پیش بردن کار حفاری در معدن از انفجار استفاده می نمایند. استفاده از مواد منفجره در حفاری معدن باعث تسریع کار می شود. جهت انجام این کار که یکی از فعالیت های رایج در معادن می باشد باید سیاست ها و پروتکل های منحصربفردی جهت نحوه انجام آن و انبار مواد پایه ریزی شود. یکی از موارد ایمنی کار در معدن پیشگیری از اتفاقات حاصل از انفجار می باشد. استفاده از مواد منفجره علاوه بر موج انفجار شامل ریزش و پرتاب سنگ ها نیز می شود.
نحوه ساخت و رعایت موارد امنیتی در انبار مواد منفجره یکی از مسائل پر اهمیت در معادن می باشد. در اطراف انبار نباید موادی که قابلیت احتراق سریع را دارند قرار بگیرد همچنین ورود به انبار با مواد منفجره و چاشنی ممنوع می باشد. از ایجاد حریق و استعمال دخانیت در انبار و اطراف آن باید خودداری نمود و همچنین از حضور در انبار با کفش های میخدار جلوگیری کرد. باید توجه داشته باشید که تجهیزات ضد حریق در قسمت های مختلف انبار تعبیه شود. این ابزار شامل انواع کپسول آتش نشانی می شود.
برقراری ایمنی برق
هر جا استفاده از دستگاه مطرح باشد برقراری جریان برق نیز مدنظر قرار میگیرد. بسیاری از دستگاه هایی که در معادن مورد استفاده قرار میگیرد با استفاده از جریان برق فعالیت خود را شروع می کنند. این دستگاه ها نیازمند به جابجایی هستند که در حین جابجایی ممکن است برای سیم های آنها اشکالاتی رخ بدهد و خطرات ناشی از برق گرفتگی ایجاد شود. جهت حفظ ایمنی کار در معدن باید تمامی این نکات دائماً مورد بررسی قرار بگیرد که از وظایف کارشناسان اچ اس ای می باشد.
هنگام کار با دستگاه های برقی استفاده ار تجهیزات شخصی مناسب الزامی می باشد. این تجهیزات شامل دستکش، کفش و کلاه ایمنی می باشد. در مکان هایی که سیم ها عبور می کنند از نبود آب و رطوبت اطمینان حاصل نمایید. آب به عنوان یکی از رساناهای قوی جریان الکتریسیته می تواند بسیار خطر آفرین باشد. از آنجاییکه جریان برق می تواند عامل حریق باشد از عدم وجود زباله ها به خصوص زباله هایی که احتمال آتش سوزی دارند اطمینان حاصل نمایید. تامین برق تمامی دستگاه ها باید از طریق تابلوهای استاندارد صورت پذیرد و همگی مجهز به برقگیر و قطع کن برق باشند.
نکات ارائه شده در این مقاله در جهت حفظ ایمنی کار در معادن می باشد. با رعایت تمامی نکات و در نظر گرفتن قوانین ایمنی اچ اس ای می توانید تا حد بسیار زیادی از صدمات احتمالی بکاهید و راندمان کار را افزایش دهید. در صورت نیاز به دریافت مشاوره در زمینه ایمنی و سلامت کار و استفاده از خدمات اصناف در این زمینه می توانید با صنف ایمنی تهران در ارتباط باشید.